Terug naar het overzicht

Excellente natuur stimuleert regionale ontwikkeling

Slim en duurzaam onze ruimte inzetten

Onze unieke troef, het nationaal park Hoge Kempen, moet verder beschermd worden door ontsnippering en doorontwikkeling van (bestaande en nieuwe) toegangspoorten. Een erkenning als UNESCO-Mens en Biosfeergebied geeft Limburg als kers op de taart een internationale aantrekkingskracht, waarbij wordt gefocust op duurzame ontwikkeling van het gebied, met een wetenschappelijk karakter, onderzoek en educatieve activiteiten.

Het UNESCO-biosfeerprogramma stelt de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving centraal, een combinatie van natuurbescherming en regionale ontwikkeling. Onze provincie kan een toonbeeld zijn van hoe natuur samengaat met wonen, werken en transport.

Om deze erkenning te krijgen, moet een sterk programma opgesteld worden. Bijvoorbeeld: het uitbouwen en kwaliteitsvol beheren van het wandelwegen-netwerk, huidige natuurgebieden beter ontsluiten én verbinden, beheer naar een bloemrijk graslandschap voor de bermen langs jaagpaden,…

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

UHasselt
UHasselt
Urbanissimo bv
Urbanissimo bv
Urbanissimo is een bureau dat concepten en strategiën uitwerkt in kader van duurzame stadsontwikkeling en landschappen. Urbanissimo werkt open-source en stelt voor elke opdracht een specifiek team samen. Elke samenwerking is uniek en grensverleggend.
Regionaal Landschap Kempen en Maasland
Regionaal Landschap Kempen en Maasland
Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) werkt op het snijvlak van landschap, natuur, erfgoed en duurzaam toerisme. RLKM zit achter drie gebiedsontwikkelingen: Nationaal Park Hoge Kempen, GrensPark Kempen~Broek en RivierPark Maasvallei. De laatste twee worden grensoverschrijdend ontwikkeld (NL)

Kandidaat partners:

UHasselt
UHasselt
PXL
PXL
Stad Sint-Truiden
Stad Sint-Truiden
De Stad Sint-Truiden zet als hoofdstad van Haspengouw in op levenskwaliteit en innovatie voor haar bewoners en bezoekers.
Vlaamse Landmaatschappij
Vlaamse Landmaatschappij
De Vlaamse Landmaatschappij is een agentschap van de Vlaamse Overheid dat instaat voor de zorg voor de open ruimte in Vlaanderen. De VLM maakt deel uit van het beleidsdomein Omgeving. Platteland en Mestbeleid, Mestbank en Landinrichting en Grondenbank.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden