Terug naar het overzicht

Draaiboek voor duurzaam waterbeheer op bedrijventerreinen

Slim en duurzaam onze ruimte inzetten

Duurzame energie, circulaire materialenstromen, biodiversiteit en sociaal welzijn maken bedrijventerreinen aantrekkelijk en wapenen ze voor de toekomst. Enorm belangrijk is ook dat water een centrale plaats krijgt in de aanpassing van bestaande bedrijventerreinen en de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. Er zijn nog veel opportuniteiten wat betreft duurzaam waterbeheer maar de tools om dit in de praktijk om te zetten ontbreken.

Daarom wordt er een draaiboek opgemaakt met praktijkvoorbeelden en mogelijkheden voor de inzet van financierings- en andere instrumenten voor een watergerichte aanpassing van bestaande en ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. In een mix van eenvoudige en ook meer technologische oplossingen wordt in dit draaiboek water zo circulair mogelijk benaderd. Denk aan de collectieve opvang van hemelwater, zuiveringstechnologie, circulair beheer van afvalwater, … De toepassing van deze praktijkvoorbeelden op bedrijventerreinen draagt bij tot de circulaire economie en biedt oplossingen op het vlak van klimaatadaptatie en een duurzame leefomgeving.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat partners:

UNIZO
UNIZO
UHasselt
UHasselt
Genk
Genk
POM Limburg
POM Limburg
iSERV bv
iSERV bv
iSERV bv (Genk) onderhoudt en bouwt installaties voor de productie van industrieel, puur en ultra-puur deminwater, behandeld door IX,RO,UF www.iservwater.net
Vlaamse overheid
Vlaamse overheid
Stad Sint-Truiden
Stad Sint-Truiden
De Stad Sint-Truiden zet als hoofdstad van Haspengouw in op levenskwaliteit en innovatie voor haar bewoners en bezoekers.
KermtStroomt
KermtStroomt
Thuislabo, hernieuwbare energie & slimme sturing in de praktijk in een eensgezinswoning in Kermt, Hasselt. Actieve deelnemer aan Linear Smartgrid project. Zonnepanelen sinds 2007, thuisbatterij sinds 2016, elektrische deelwagen slim geladen op de zon sinds 2019. Offgrid solar carport in progress.
Sumaqua
Sumaqua
Sumaqua is een high-tech ingenieursbureau actief in integraal waterbeheer en klimaatadaptatie. Sumaqua is een onafhankelijke spin-out ontstaan uit de KU Leuven - Afdeling Hydraulica. Zie www.sumaqua.be voor meer informatie.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden