Terug naar het overzicht

Ontwikkelen van nieuwe vormen van opleiding op basis van onderzoek naar de noden van (jonge) landbouwers

Maximale ontplooiingskansen voor iedere Limburger garanderen

De land- en tuinbouwsector is door de jaren heen sterk geëvolueerd. Nu gaat het om ondernemers die technisch heel goed onderlegd moeten zijn en ook heel goede bedrijfsleiders moeten zijn. Het verwerven van bedrijfseconomisch inzicht en financieel beheer en het verwerven van ondernemerschapscompetenties, rond handelsrelaties of marktwerking, zijn ook belangrijk. Er is echter niet alleen de initiële opleiding. Er is ook nood aan blijvende bijscholing. De naschoolse landbouwvorming maakt deel uit van het volwassenenonderwijs. Actieve landbouwers en nieuwe starters kunnen op die manier voldoende opleiding krijgen.

Naast de startersopleidingen zijn er ook korte vormingsactiviteiten met een duur van maximum drie uur. De deelnemers krijgen actuele informatie over een brede waaier van thema’s rond bedrijfsvoering en wetgeving, technische thema’s en vaardigheden. Via dit opleidingsaanbod heeft de landbouwer ruime mogelijkheden om zijn kennis actueel te houden. Tevens is er een aanbod aan vormingscursussen om specifieke aspecten uit te diepen. Naast dit vormingsaanbod zijn er ook tal van informatievergaderingen die worden ingericht om zo de land- en tuinbouwers voldoende te informeren.

De scholingsgraad van de Vlaamse land- en tuinbouwers ligt beduidend hoger dan enkele decennia geleden. Maar ook na het afstuderen blijft, in een snel veranderende wereld, vorming dus heel belangrijk. Levenslang leren, het liefst op maat van en zo dicht mogelijk bij de eigen bedrijfsvoering, is cruciaal.

Om hieraan tegemoet te komen kan onderzoek inzicht geven in de noden van (jonge) landbouwers op het vlak van opleidingen en kunnen alternatieve opleidingsvormen worden ontwikkeld.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat partners:

Boerenbond
Boerenbond
PXL
PXL
Katholieke Scholengemeenschap Mosa-RT
Katholieke Scholengemeenschap Mosa-RT
Katholieke scholengemeenschap Mosa-RT biedt een brede waaier aan onderwijsmogelijkheden aan. Op Campus Mosa-RT te Maaseik bieden we meer dan 40 studierichtingen aan in de tweede en derde graad. Aanvullend ook opleidingen in duaal leren, een CLW, opleidingen voor bedrijven en avondonderwijs.
Provincie Limburg – directie Ondernemen
Provincie Limburg – directie Ondernemen
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw (PVL) is als praktijkcentrum actief in praktijkgerichte innovatie, onderzoek en vorming in de veehouderij.
Steunpunt Korte Keten
Steunpunt Korte Keten
Steunpunt Korte Keten faciliteert land- en tuinbouwers rond vraagstukken met betrekking tot verwerking & verkoop.
Ferm voor agravrouwen
Ferm voor agravrouwen
Ferm voor agravrouwen is er voor elke vrouw die actief is op een land- en tuinbouwbedrijf. We bieden hen opleidingen, vergroten hun netwerk en komen op voor hun belangen.
pcfruit
pcfruit
pcfruit is het kennis- en onderzoekscentrum voor de fruitteelt.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden