Terug naar het overzicht

Uitbouwen van een Limburgs ecosysteem rond circulair bouwen  

Klimaatpositief gaan met de Limburgse Green Deal

Traditionele bouw veroorzaakt tot 40% van ons afval, wat natuurlijk een grote rechtstreekse impact heeft op milieu en omgeving. Maar daarnaast leidt het tot een grote verspilling van energie, omdat voor nieuwbouw en renovatie nieuwe bouwproducten geproduceerd worden die gepaard gaan met een hoog energieverbruik. Bijkomend leidt traditionele renovatie of nieuwbouw tot kapitaalverlies, omdat het oude interieur of oud gebouw tot waardeloos afval herleid wordt. Circulaire bouw heeft deze nadelen niet. Door gebouwen en bouwelementen zo te ontwerpen en produceren wordt hergebruik sterk gestimuleerd. Zo behoudt een gebouw een hogere restwaarde, en kunnen de bouwelementen makkelijk hergebruikt of hersteld worden. 

Limburg moet zich profileren als dé koploper inzake circulair bouwen. Dat levert niet alleen een enorme ecologische winst op, maar ook extra werkgelegenheid. Concreet kan dat door prestigieuze circulaire projecten te realiseren (bv. nieuwe overheids- en bedrijfsgebouwen), circulairiteit standaard in te bouwen in aanbestedingen en subsidies toe te kennen voor circulaire gebouwen (vb. op basis van circulariteitstool C-Calc). Dit alles kan gebeuren via de oprichting van een Limburgs ecosysteem rond circulair bouwen, dat adviseert, inspireert en ciculaire bouwprojecten begeleidt op het vlak van wetgeving, financiëring, architectuur en materiaalgebruik.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

POM Limburg
POM Limburg
Confederatie Bouw Limburg
Confederatie Bouw Limburg

Kandidaat partners:

BOUWUNIE LIMBURG
BOUWUNIE LIMBURG
Bouwunie Limburg verenigt de zelfstandigen en KMO's uit de diverse deelsectoren uit de bouw in één sterke unie. Bouwunie Limburg komt op voor hun belangen. Bouwunie Limburg telt ruim 1.100 leden.
UHasselt
UHasselt
Genk
Genk
PXL - Expertisecentrum PXL Bouw en Energie
PXL - Expertisecentrum PXL Bouw en Energie
Het Expertisecentrum PXL Bouw en Energie bundelt het onderzoek binnen bouw en energie en zet in op innovatieve bouwmaterialen en energie-efficiënte technologieën die het bouwproces versnellen en optimaliseren. De rode draad is de sterke focus op duurzaamheid en innovatie
BLIEBERG architects of a circular economy
BLIEBERG architects of a circular economy
We helpen klanten hun circulaire opportuniteiten te vinden. We doen dit voornamelijk in de ontwerp- en design-wereld, de bouwsector. Onze klanten zijn bouwbedrijven, ontwikkelaars, overheden, fabrikanten, architectenbureau's; We zijn met geen van allen gelieerd, maar bouwen bruggen
Bewerk BV
Bewerk BV
Knoopwerk is een circulair houtbouwsysteem. Het is opgebouwd uit individuele balken en koppelstukken die snelle montage en demontage toelaat. Zo zijn we circulair, modulair en flexibel, en extreem gemakkelijk in gebruik.
Urbanissimo bv
Urbanissimo bv
Urbanissimo is een bureau dat concepten en strategiën uitwerkt in kader van duurzame stadsontwikkeling en landschappen. Urbanissimo werkt open-source en stelt voor elke opdracht een specifiek team samen. Elke samenwerking is uniek en grensverleggend.
SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen)
SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen)
SCV Limburg is afdeling van Senior Consultants Vlaanderen vzw. De consultants hebben management ervaring in alle types organisaties. Expertise gaat over: marketing/sales , bedrijfsorganisatie, digitalisering, productiemgmt, Ook zijn ze actief in circulaire economie, e-marketing, industrie 4.0
WOODinc
WOODinc
WOODinc biedt u een volledig gelammelleerde houtbouwstructuur dewelke als een 'Meccano' monteert en demonteert met speciale gegalvaniseerde carbon stalen connectoren. In optie kunnen deze structuren gecombineerd worden met onze prefab CircuWallPanels tot een Full WOOD circulair bouwsysteem.
Bewel Vzw
Bewel Vzw
Bewel is een maatwerkbedrijf. Stelt 2200 medewerkers tewerk waarvan ongeveer 85% mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We doen dit in 9 eigen vestigingen in Limburg of bij klanten op de werkvloer. We kunnen sterke en slimme handen leveren.
werecircle
werecircle
werecircle is een bondgenootschap van veranderaars. Wij zijn een groep doeners die een betere planeet wil achterlaten. Hoe? Door met organisaties aan een circulaire weg te timmeren. Succesvol veranderen, dat doe je samen. We creëren bondgenootschappen met en tussen organisaties.
Rebel
Rebel
Rebel bestaat 15 jaar en is een financieel-economisch adviesbureau dat zich richt op het raakvlak tussen de publieke en de private sector. Rebel heeft uitgebreide ervaring en expertise in o.a. verschillende transitiedomeinen zoals water, mobiliteit & transport, energie, afval en circulaire economie.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden