Terug naar het overzicht

Power to Molecules: water en CO2 omzetten in waardevolle stoffen voor industrie

Innovatie als motor voor een hogere toegevoegde waarde

Batterijtechnologie biedt geen oplossing voor de decarbonisatie van zwaar en lange afstandstransport en van belangrijke industriële sectoren zoals de staal-, cement- en de (petro)chemische industrie. Groene waterstof, geproduceerd door elektrolyse op basis van groene stroom, blijkt hier een interessante oplossing. Op basis van een aantal ontwikkelingen rond de basiscomponenten van een elektrolyseur, met name de elektrodes en de selectieve ionengeleider tussen de elektrodes, wordt verwacht dat men nog een quantumsprong kan maken in termen van performantie en levensduur van elektrolyse-systemen. Door samenwerking tussen de bedrijven die groene waterstof kunnen produceren en degene die het gebruiken, kan er tot een haalbare businesscase gekomen worden.

Door waterstof-brandtofceltechnologie toe te passen in trucks, vallen de nadelen weg van batterijtoepassingen, zoals een beperkte actieradius en een beperkt transportvolume. Bovendien produceren ze veel minder lawaai en stoten ze geen schadelijke stoffen uit. Dit heeft evidente voordelen voor klimaat, leefomgeving en de werkomstandigheden van bv. vuilnismannen. Om de grootschalige toepassing van waterstofvoertuigen toe te laten, is er een netwerk aan tankstations nodig.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

POM Limburg
POM Limburg
UHasselt
UHasselt
WaterstofNet vzw.
WaterstofNet vzw.
WaterstofNet is een kennis- en samenwerkingsplatform dat wil bijdragen aan een koolstofneutrale samenleving door het ondersteunen en realiseren van waterstofprojecten in Vlaanderen en Nederland.
burger met interesse in Waterstofprojecten.
burger met interesse in Waterstofprojecten.
Reeds 10-tal jaar geïnteresseerd in H2 en zijn mogelijke toepassingen. Samenwerkingsvoorstel met UHasselt ( Mevr. Karin Evers) in 2015, met WaterstofNet, met Universiteiten, met stad Hasselt,....... Wens m'n kennis en vnl. realistisch enthousiasme tendienste stellen v/d gemeenschap.

Kandidaat partners:

Genk
Genk
Team H2 SALK/ThinkTank
Team H2 SALK/ThinkTank
Ons Team was al bekend bij SALK Ed. 2013. Zie http://sproelants.simplesite.com/431698554. We werkten al samen met LRM, Greenville, WaterstofNet, Air Liquide, PC Fruit, DRONEPORT, UCLL,... qua E-generation (solar & wind), elektrolyse, opslag Green H2. Goede relaties met EC Commissaris F Timmermans.
SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen)
SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen)
SCV Limburg is afdeling van Senior Consultants Vlaanderen vzw. De consultants hebben management ervaring in alle types organisaties. Expertise gaat over: marketing/sales , bedrijfsorganisatie, digitalisering, productiemgmt, Ook zijn ze actief in circulaire economie, e-marketing, industrie 4.0
iSERV bv
iSERV bv
iSERV bv (Genk) onderhoudt en bouwt installaties voor de productie van industrieel, puur en ultra-puur deminwater, behandeld door IX,RO,UF www.iservwater.net
Stad Sint-Truiden
Stad Sint-Truiden
De Stad Sint-Truiden zet als hoofdstad van Haspengouw in op levenskwaliteit en innovatie voor haar bewoners en bezoekers.
EnergyVille
EnergyVille
EnergyVille is een samenwerking tussen de onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. EnergyVille ontwikkelt de technologieën en kennis om publieke en private stakeholders te ondersteunen bij hun transitie naar een duurza
VITO
VITO
VITO is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Ons doel? De transitie versnellen naar een duurzame wereld.
Stad Lommel
Stad Lommel

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden