Terug naar het overzicht

Opzetten van coöperatieve modellen in een ‘economy of wellbeing’

Een arbeidsmarkt realiseren die niemand achterlaat

Limburg moet een netwerkeconomie uitbouwen waarin bedrijven en sociale economiebedrijven werken aan een ‘economy of wellbeing’ op basis van ‘shared values’. Het coöperatieve gedachtegoed moet verder ontwikkeld worden om de verbinding tussen kapitaal, kennis en maatschappij te maken. We zetten een programma op van begeleiding van startende ondernemingen die een coöperatief ondernemingsmodel overwegen, of bestaande ondernemingen die hiernaar willen overstappen. Voorbeeld:

  • Burgercoöperatie voor klimaatuitdagingen zoals klimaatvriendelijke tuinen  
  • Horecacoöperaties: met toepassing van 'visitor pay back' -principe. Gebruikmaken van lokale producten, winsten inzetten voor beheer/ontwikkeling van gemeenschappelijk recreatieve (toeristische) infrastructuur.
  • Parkmanagement van bedrijventerreinen: bestaande coöperatie richten zich al naar ontwerp, aanleg en beheer van aantrekkelijke, ecologische bedrijventerreinen. Ze zoeken extra participatie om te groeien en te werken aan aantrekkelijke ondernemingsruimte met aandacht voor de uitdagingen inzake ruimtegebruik en klimaat.  
  • Organisaties binnen de sociale economie de nodige ondersteuning tot innovatie aanreiken

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

De Winning - Talea
De Winning - Talea
De Winning clustert vzw's in de sociale economie en coöperatieve vennootschappen in duurzaam ondernemen. We zijn actief in de sectoren natuur & groen en korte keten landbouw & voeding. Vanuit 5 vestigingen (4 in Limburg en 1 in Vlaams-Brabant) stellen we ongeveer 450 medewerkers aan het werk.

Kandidaat partners:

Genk
Genk
UHasselt
UHasselt
UCLL
UCLL
37 graden cv
37 graden cv
37 graden is de naam van een coöperatieve die de brug wilt slaan tussen zorg/sociale economie, design/creatie en commerce. In de zorgsector en in sociale economie zitten duizenden mensen waarvan het potentieel te weinig wordt benut.
AKSI
AKSI
AKSI (ArbeidsKansen voor Sociale Integratie) heeft als missie duurzame tewerkstelling realiseren voor mensen met een grote afstand tot het NEC. Dit door middel van 3 afdelingen: bouw(woonzorgteam, isolatieteam, ea), huishoudhulp en de Bottelarij (socio-cultureel toeristische organisatie)...
Regionaal Landschap Kempen en Maasland
Regionaal Landschap Kempen en Maasland
Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) werkt op het snijvlak van landschap, natuur, erfgoed en duurzaam toerisme. RLKM zit achter drie gebiedsontwikkelingen: Nationaal Park Hoge Kempen, GrensPark Kempen~Broek en RivierPark Maasvallei. De laatste twee worden grensoverschrijdend ontwikkeld (NL)
Armoneez
Armoneez
Lokale arbeid en SAMENWERKING blijken cruciale voorwaarden voor de transitie naar een circulaire economie. Rein Dessers van Armoneez zet circulaire samenwerkingsprojecten op tussen reguliere en sociale economiebedrijven, gebaseerd op jarenlange ervaring in zowel sociale en reguliere economie.
de Biehal
de Biehal
vzw de Biehal is een veelzijdig maatwerkbedrijf vol mogelijkheden en actief in Kringstores, Groen- en Klussendienst, Horeca en Zorg met diverse diensten op maat. Sociale tewerkstelling staat bij ons centraal. De Biehal biedt een job, begeleiding en een toekomstperspectief aan meer dan 250 mensen.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden