Terug naar het overzicht

Groene bedrijventerreinen voor een verhoogd welzijn van de werknemers

Slim en duurzaam onze ruimte inzetten

Verschillende studies tonen een sterk positief effect van een groene omgeving op het welzijn van werknemers. Er is onder meer sprake van een verlaging van ziekteverzuim en stress en een verhoogde productiviteit. Daarnaast levert het voordelen voor lokale fauna en flora, CO2-captatie, afvangen fijnstof, waterinfiltratie etc.

Voor veel bedrijven is de inrichting van hun gronden geen prioriteit (die vaak nog zinloos verhard zijn of begroeid zijn met kort gras zonder meerwaarde voor natuur).

Er is nood aan een of meerdere Limburgse gecoördineerde initiatieven om bedrijven te overtuigen om hun terreinen te vergroenen. Zo kunnen er kleine klimaatbosjes aangeplant worden (via groepsaankopen én -aanleg), gazon via (goedkoop) maaibeheer omgevormd naar bloemrijke graslanden, afkoppeling van hemelwater naar groene 'wadi's', ontharding en vergroening van parkings en andere verhardingen, aanleggen groendaken en groenwanden (cfr. Ecocities), aanleg van buitenkantoren in natuur, koppeling van de welzijnssector met natuur, …

De uitvoering van deze groenwerken kan in samenwerking met organisaties die mensen uit kansengroepen tewerkstellen, om hen zo extra kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

UHasselt
UHasselt
Urbanissimo bv
Urbanissimo bv
Urbanissimo is een bureau dat concepten en strategiën uitwerkt in kader van duurzame stadsontwikkeling en landschappen. Urbanissimo werkt open-source en stelt voor elke opdracht een specifiek team samen. Elke samenwerking is uniek en grensverleggend.

Kandidaat partners:

Genk
Genk
PXL
PXL
De Winning - Talea
De Winning - Talea
De Winning clustert vzw's in de sociale economie en coöperatieve vennootschappen in duurzaam ondernemen. We zijn actief in de sectoren natuur & groen en korte keten landbouw & voeding. Vanuit 5 vestigingen (4 in Limburg en 1 in Vlaams-Brabant) stellen we ongeveer 450 medewerkers aan het werk.
POM Limburg
POM Limburg
Centrum Duurzaam Groen
Centrum Duurzaam Groen
Centrum Duurzaam Groen is een initiatief van het provinciebestuur Limburg, Hogeschool PXL, De Winning en Limburg.net. Centrum Duurzaam Groen creëert een groene en gezonde leefomgeving, steeds rekening houdend met biodiversiteit, klimaat en levenskwaliteit. www.centrumduurzaamgroen.be
Stad Sint-Truiden
Stad Sint-Truiden
De Stad Sint-Truiden zet als hoofdstad van Haspengouw in op levenskwaliteit en innovatie voor haar bewoners en bezoekers.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden