Terug naar het overzicht

Een opleiding in circulaire bouw: duurzamer ontwerpen met lagere klimaatimpact 

Klimaatpositief gaan met de Limburgse Green Deal

Afstappen van lineaire bouw en meer circulair bouwen zorgt voor een veel lagere klimaatimpact: afval wordt maximaal vermeden door hergebruik of herstel, en op termijn zijn er drastisch minder grondstoffen nodig, wat het energieverbruik door productie zal doen dalen. Door gebouwen of bouwelementen op het einde van hun levensduur te ontmantelen en elders te hergebruiken wordt hun waarde maximaal behouden, wat leidt tot een betere langetermijninvestering. De opleiding van designers, arbeiders en andere werknemers in de bouw is hierbij belangrijk. 

Vandaag zijn er al verschillende initiatieven beschikbaar om producten circulair te ontwerpen en zijn er online tools om bouwmaterialen een tweede leven te geven. Jonge designers moeten geïnspireerd worden om voortaan meer duurzaam en modulair te gaan ontwerpen met circulaire bouwcomponenten. Bijvoorbeeld, een wedstrijd voor een circulaire overnachtingsplaats op Pukkelpop zal aandacht voor de online tools en circulaire bouw genereren.

Onmisbaar is het breed uitzetten van dynamische en nieuwe opleidingstrajecten om circulaire en prefabbouwelementen en gebouwen te gaan ontwerpen, monteren, demonteren, onderhouden en herstellen. Een brede, multidisciplinaire kennis over energie, bouw, biodiversiteiten financiering is nodig om tot volwaardige duurzame bouw te komen. Dergelijke opleidingen bieden doorgroeimogelijkheden aan werknemers binnen de bouw en werkzoekende talenten om bij te scholen in zowel modulair, circulair en duurzaam bouwen.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

Mosard
Mosard
Mosard is een open source uniform (eco-)systeem en (BIM-) platform voor modulair en circulair bouwen dat door standardisatie, de ontwikkeling van compatibele bouwsystemen en afstemming van bouwcomponenten een economisch haalbaar model heeft ontwikkeld voor circulair bouwen.
Urbanissimo bv
Urbanissimo bv
Urbanissimo is een bureau dat concepten en strategiën uitwerkt in kader van duurzame stadsontwikkeling en landschappen. Urbanissimo werkt open-source en stelt voor elke opdracht een specifiek team samen. Elke samenwerking is uniek en grensverleggend.

Kandidaat partners:

BOUWUNIE LIMBURG
BOUWUNIE LIMBURG
Bouwunie Limburg verenigt de zelfstandigen en KMO's uit de diverse deelsectoren uit de bouw in één sterke unie. Bouwunie Limburg komt op voor hun belangen. Bouwunie Limburg telt ruim 1.100 leden.
UHasselt
UHasselt
Genk
Genk
PXL - Expertisecentrum PXL Bouw en Energie
PXL - Expertisecentrum PXL Bouw en Energie
Het Expertisecentrum PXL Bouw en Energie bundelt het onderzoek binnen bouw en energie en zet in op innovatieve bouwmaterialen en energie-efficiënte technologieën die het bouwproces versnellen en optimaliseren. De rode draad is de sterke focus op duurzaamheid en innovatie
SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen)
SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen)
SCV Limburg is afdeling van Senior Consultants Vlaanderen vzw. De consultants hebben management ervaring in alle types organisaties. Expertise gaat over: marketing/sales , bedrijfsorganisatie, digitalisering, productiemgmt, Ook zijn ze actief in circulaire economie, e-marketing, industrie 4.0
Confederatie Bouw Limburg
Confederatie Bouw Limburg
Katholieke Scholengemeenschap Mosa-RT
Katholieke Scholengemeenschap Mosa-RT
Katholieke scholengemeenschap Mosa-RT biedt een brede waaier aan onderwijsmogelijkheden aan. Op Campus Mosa-RT te Maaseik bieden we meer dan 40 studierichtingen aan in de tweede en derde graad. Aanvullend ook opleidingen in duaal leren, een CLW, opleidingen voor bedrijven en avondonderwijs.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden