Circulaire projecten in de zorginstellingen
De grootste producenten van medisch afval zijn de ziekenhuizen. Vooral de stroom risicohoudend medisch afval (RMA) is hier een belangrijk item, niet in het minst omwille van de kostprijs voor de ophaling en verwerking ervan. Van de totale hoeveelheid medisch afval is slechts 10-15 % als RMA te beschouwen, maar deze kleine hoeveelheid is wel verantwoordelijk voor meer dan de helft van de verwerkingskosten. Dergelijk medisch afval bevindt zich niet alleen in ziekenhuizen maar ook in andere zorginstellingen zoals bejaardentehuizen, gehandicaptenzorg maar ook (multidisciplinaire) eerstelijnsparktijken. Dit vraagt om innovatieve co-creatie oplossingen op maat van het type afval en biedt naast besparingsmogelijkheden voor de sector ook nieuwe opportuniteiten voor ons bedrijfsleven.
Tot op heden zijn de initiatieven die genomen worden in het kader van circulariteit in de gezondheidseconomie ontoereikend en zit er veel meer potentieel om de afvalstromen te beperken en/of te valoriseren. Ook digitaliseringsprojecten kunnen leiden tot minder afval, zoals bijvoorbeeld in het geval van een digitaal registratiesysteem voor medicijngebruik, slimme initatieven rond ophalen en herstellen van ongebruikte rolstoelen, projecten rond deeleconomie zoals delen van onbenutte voertuigen in de zorg en welzijn, of slimme systemen om voedselverpilling bij patiëntenmaaltijden tegen te gaan.
Kandidaat partners voor dit project:
Kandidaat partners:
Kandidaat partner?
Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.