Terug naar het overzicht

Achterstand renovatie in particuliere woningen bedreigt klimaatdoelstellingen: Limburgse Renovatielening 2.0 

Klimaatpositief gaan met de Limburgse Green Deal

Alle Limburgse woningen moeten tegen 2050 Bijna Energie Neutraal (BEN) zijn. Het merendeel van de bestaande woningen moet daarvoor een energierenovatie ondergaan. Er is hierbij nood aan krediet en advies voor particulieren, kwestie van deze renovaties op een en kostenefficiënte en doordachte manier aan te pakken.

Niet enkel terugverdientijd is belangrijk om mensen te overtuigen. Ook toename comfort, gezondere woning, esthetische aspect, energiebesparing, levenslang wonen, meerwaarde op woningmarkt, … spelen een rol. Het is daarom belangrijk om 'quick-wins' uit te voeren: sommige woningen kunnen volledig gerenoveerd worden, terwijl bij andere slechts het dak of ramen aangepakt worden, en in een latere fase pas een volledige renovatie. Om in fases te kunnen renoveren moet gelet worden op het aanpasbaar karakter van de verbouwingen: demonteerbare isolatie en technieken leiden ertoe dat renovatie in een latere fase nog mogelijk is.

De Vlaamse Energielening en de Energielening+ binnen het Vlaamse Klimaatplan bieden een structurele financiering aan particuliere huishoudens voor energierenovaties. Er zijn echter een aantal beperkingen aan deze kredietformules op het vlak van doelgroepcriteria, type maatregelen, beperkte omkadering naar advies en begeleiding. De lancering van 'de Limburgse Renovatielening 2.0' kan de renovatiedoelstellingen versnellen en leiden tot investeringshefbomen in de Limburgse bouweconomie.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

Genk
Genk
Duwolim (Energiehuis Limburg)
Duwolim (Energiehuis Limburg)
Energiehuis Limburg wordt uitgebaat door het coöperatief partnership Duwolim. We verstrekken de Vlaamse energielening en de Limburgse renovatielening met advies en begeleiding. Daarnaast organiseren we in alle Limburgse gemeenten (mee) het woon- en energieloket.

Kandidaat partners:

PXL - Expertisecentrum PXL Bouw en Energie
PXL - Expertisecentrum PXL Bouw en Energie
Het Expertisecentrum PXL Bouw en Energie bundelt het onderzoek binnen bouw en energie en zet in op innovatieve bouwmaterialen en energie-efficiënte technologieën die het bouwproces versnellen en optimaliseren. De rode draad is de sterke focus op duurzaamheid en innovatie
Provincie Limburg – directie Omgeving
Provincie Limburg – directie Omgeving
Confederatie Bouw Limburg
Confederatie Bouw Limburg
BOUWUNIE LIMBURG
BOUWUNIE LIMBURG
Bouwunie Limburg verenigt de zelfstandigen en KMO's uit de diverse deelsectoren uit de bouw in één sterke unie. Bouwunie Limburg komt op voor hun belangen. Bouwunie Limburg telt ruim 1.100 leden.
EnergyVille
EnergyVille
EnergyVille is een samenwerking tussen de onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. EnergyVille ontwikkelt de technologieën en kennis om publieke en private stakeholders te ondersteunen bij hun transitie naar een duurza

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden