Bron: Het Belang van Limburg/Hasselt, Za. 05 Dec. 2020
De Limburgse taskforce heeft vrijdagnamiddag het nieuwe economisch toekomstplan SALKturbo goedgekeurd. “Het huiswerk is klaar, de uitvoering kan van start gaan”, zegt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput (CD&V).
SALKturbo is de opvolger van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) 2013-2019, waarmee verschillende overheden de negatieve gevolgen van de sluiting van Ford Genk met groot succes hebben opgevangen. “Toch staat Limburg vandaag nog altijd maar op plaats 55 in de Europese competitiviteitsrangschikking. Met SALKturbo willen we Limburg tegen 2030 in het koppeloton van West-Europa brengen”, zegt Tom Vandeput, die het plan samen met Piet Pauwels (UHasselt), Noël Slangen (POM) en Bruno Bamps (provinciale dienst Economie) aanstuurde.
De gedeputeerde noemt het een toekomstplan voor en door Limburg. “600 mensen hebben eraan meegeschreven. Naast onze vier Limburgse excellenties in Brussel, de Vlaamse regering en Limburgse deputatie zitten ook de kennisinstellingen, werkgeversorganisaties en vakbonden, de steden Hasselt en Genk, LRM, Nuhma en de VDAB mee aan tafel. Samen met tien SALKturbo-ambassadeurs is de voorbije maanden het huiswerk gemaakt.”
SALKturbo komt geen dag te vroeg. Een impactanalyse van de POM wijst uit dat de coronacrisis meer dan 9.000 Limburgse bedrijven (46%) in de gevarenzone heeft gebracht. Vooral de liquiditeit is een groot probleem. “Begin volgend jaar komen 5.000 tot 6.000 Limburgse jobs in het gedrang, en in 2021 zal Limburg van 27.000 naar 33.000 werklozen gaan”, zegt Vandeput. Als dam tegen deze crisis heeft ook de Limburgse deputatie maatregelen genomen zoals uitstel van bedrijfsbelasting (9 miljoen), zuurstoffinanciering voor de toeristische sector (2 miljoen), het platform overheidsopdrachten en de campagne 'koop lokaal'.
Het nieuwe toekomstplan vertrekt van vier prioriteiten en twaalf ambities:
- Competitief Limburg: Innovatie, toekomstgerichte werkkrachten, meer internationalisering.
- Duurzaam Limburg: Green Deal, slim en duurzaam ruimtebeleid, mobiliteit van de toekomst.
- Digitaal Limburg: digitale geletterdheid van elke Limburger, digitale turbo op maat van ieder bedrijf, digitalisering in de zorg.
- Inclusief Limburg: maximale ontplooiingskansen voor iedere Limburger, een arbeidsmarkt die niemand achterlaat, en een omgeving waarin elk talent kan groeien.
Om deze 12 ambities waar te maken, zijn al 200 'projectinspiraties' opgesteld. Het gaat o.a. om:
Een volwaardige Health campus in Diepenbeek waar BioVille en BIOMED intensiever samenwerken met de LRM, de UHasselt en bedrijven om onderzoeksprogramma's sneller in het werkveld te implementeren. Limburg moet zo het leidende zorglab in de Euregio worden.
Een Prototyping Center op de T2-campus in Genk om kleinere kmo's zonder een innovatieafdeling te helpen. Hier kunnen prototypes worden uitgetest voordat ze naar de markt gaan. Innovatie kan zo de motor worden van een hogere toegevoegde waarde (vandaag ligt het bbp in Limburg 20 procent onder het Vlaams gemiddelde).
Een logistieke campus (aan de haven in Genk), een maakcampus en een bouwcampus om onze bedrijven te transformeren naar een meer digitale productie.
De uitbouw van de energie-economie: toponderzoeksinstituut Energyville in Genk als basis voor massale investeringen in slimme energiesystemen op bedrijventerreinen en in woonwijken.
Het project Digi-care als proeftuin voor de gezondheidszorg van de toekomst.
Nieuwe taal- en ontwikkelingsprojecten om eindelijk komaf te maken met de Limburgse onderwijsachterstand en lage werkzaamheidsgraad.
Limburgse Green Deal als voorloper in de Europese klimaatambitie.
Naast de 200 'projectinspiraties' kunnen alle leden van de task force nu projecten indienen op de SALKturbo-website. “Over een maand wordt die website opengesteld zodat elke Limburger die voorstellen kan consulteren”, zegt Tom Vandeput. “Vervolgens is het aan de indieners om partners te zoeken en zo startkapitaal te verzamelen. Dit moet uiteindelijk uitmonden in hefboomprojecten die aanspraak kunnen maken op de 150 miljoen euro die Europa vanaf januari 2021 voor 'transitieregio Limburg' heeft voorzien.”
SALKturbo is allerminst een vrijblijvend plan. “In dat geval hadden kleppers als Ronnie Leten en Stijn Bijnens zich nooit als SALKturbo-ambassadeur geëngageerd”, zegt Vandeput. UHasselt-professor Piet Pauwels zal de uitvoering van dit toekomstplan dan ook jaarlijks monitoren.
Nog dit: SALKturbo vertoont veel samenhang met de beleidsprioriteiten en relanceplannen van de hogere overheden. “We creëren een win-winsituatie want door SALKturbo levert Limburg haar bijdrage aan het bereiken van de Vlaamse, Belgische en Europese beleidsdoelstellingen. Omgekeerd zorgen onze Europese, federale en Vlaamse partners voor een meer welvarend Limburg”, besluit Vandeput.