Terug naar het overzicht

Verminderen en hergebruiken van plastic in de landbouwsector

Innovatie als motor voor een hogere toegevoegde waarde

In diverse sectoren van de landbouw worden grote volumes plastic gebruikt: aardbeiruggen, maissilo’s, anti-worteldoeken … En dan hebben we het nog niet overkappingen, hagelnetten … Voor de laatste twee voorbeelden zijn er momenteel nog geen alternatieven. Voor aardbeiruggen, maissilo’s en anti-worteldoeken zijn er wel duurzame alternatieven. Zo is er in de aardbeienteelt al twee jaar een proef waarbij vlaslemen (kleine stukjes stengel) worden gebruikt om een soort coating te maken die machinaal kan worden aangebracht, een heel seizoen sluitend is, minder werk vereist, en het koolstofniveau van de bodem vermeerdert na onderwerken. Omdat deze coating van vlaslemen een heel jaar onkruidgroei tegenhoudt en goed draineert zijn er allicht ook mogelijkheden om worteldoek te vervangen. Op die manier wordt dan een nevenproduct van de ene teelt gebruikt voor een duurzaam gebruik in een andere teelt.

De landbouwsector in zijn geheel kunnen we uitdagen en ondersteunen bij het duurzamer werken waarbij de focus ligt op het minder gebruiken van plastic en dat ook gebruiken in de marketing. Dit kan o.a. door:

- kennis- en ervaringsuitwisseling stimuleren
- een label ontwikkelen
- duurzame initiatieven uitspelen in marketing
- onderzoek naar alternatieven stimuleren

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat partners:

UHasselt
UHasselt
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw (PVL) is als praktijkcentrum actief in praktijkgerichte innovatie, onderzoek en vorming in de veehouderij.
Team H2 SALK/ThinkTank
Team H2 SALK/ThinkTank
Ons Team was al bekend bij SALK Ed. 2013. Zie http://sproelants.simplesite.com/431698554. We werkten al samen met LRM, Greenville, WaterstofNet, Air Liquide, PC Fruit, DRONEPORT, UCLL,... qua E-generation (solar & wind), elektrolyse, opslag Green H2. Goede relaties met EC Commissaris F Timmermans.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden