Terug naar het overzicht

Smart farming voor een toekomstgerichte landbouw  

Een digitale turbo op maat van ieder bedrijf en sector

Striktere exploitatievoorwaarden en een groeiend milieubewustzijn zorgen voor innovatie in de agrarische sector. Via smart farming wordt de nood aan meststoffen, gewasbescherming, water, … voor planten en dieren gemonitord. Door het inzetten van ICT, sensoren, GPS, robotica, … kan de landbouwer betere keuzes maken op plant-, dier – en/of bedrijfsniveau. De efficiëntie en duurzaamheid van de landbouw worden hierdoor vergroot.

De introductie van smart farming komt echter traag op gang. Enerzijds moeten landbouwers gerichter geïnformeerd worden over de mogelijkheden en voordelen via demonstratie- en opleidingspakketten. Anderzijds is er samenwerking nodig tussen technologieleveranciers, start-ups, kenniscentra en agrarische bedrijven.
 

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

CALCULUS
CALCULUS
Bedrijf in de IoT, we hebben ons eigen softwareplatform, onze eigen ontwikkelde gateway (productie in Riemst) en de nodige kennis van sensoring om dit project tot een goed einde te brengen.
pcfruit
pcfruit
pcfruit is het kennis- en onderzoekscentrum voor de fruitteelt.

Kandidaat partners:

AGROPOLIS
AGROPOLIS
Bedrijventerrein én incubator voor innovatieve land- en tuinbouw.
Provincie Limburg – directie Ondernemen
Provincie Limburg – directie Ondernemen
PXL
PXL
Innovatiesteunpunt
Innovatiesteunpunt
In een constant veranderende wereld helpt het Innovatiesteunpunt landbouwbedrijven snel in te spelen op de nieuwste technologische innovaties, maatschappelijke en economische evoluties. Wij begeleiden land- en tuinbouwers bij het inslaan van een nieuwe richting en bij het innoveren van hun bedrijf.
Machinecoöperatie Agropolis
Machinecoöperatie Agropolis
MCA is een coöperatie van landbouwers die gezamenlijk machines aankopen, gebruiken en onderhouden. Voor een individueel bedrijf zijn ze meestal te duur, aangezien ze vaak te weinig gebruikt worden. De machines worden verhuurd aan de leden, die zelf instaan voor de uitvoering van de werken.
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw (PVL) is als praktijkcentrum actief in praktijkgerichte innovatie, onderzoek en vorming in de veehouderij.
PIBO-Campus vzw
PIBO-Campus vzw
PIBO-campus vzw is dé Limburgse onderzoeksreferentie voor de akkerbouw waar door middel van kwalitatieve, toekomstgerichte praktijk- en demoproeven kennis wordt ontwikkeld en gedemonstreerd voor de moderne akkerbouwer.
S.M.C.S.
S.M.C.S.
Wijnbouwbedrijf gelegen in Borgloon / Haspengouw
UHasselt
UHasselt
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
Van het monitoren van ziekten tot verbeteren van opbrengsten, de landbouw dient elk niveau nauwlettend te observeren. VITO Remote Sensing helpt hierbij, en door veldobservaties te integreren met drone en satellietbeelden, leveren we krachtige inzichten voor verschillende partijen in de sector.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden