Terug naar het overzicht

Slimme en groene stadsdistributie voordeliger en populairder maken

De mobiliteit van de toekomst uitrollen

We zetten een netwerk van lokaal goederentransport en ‘first- and last-mile-systemen’ op via een slimme stadsdistributie in Midden-Limburg. Lokale overheden kunnen zorgen voor een kritische massa aan facilitaire goederenstromen. Alle overige goederenstromen met bestemming (of oorsprong, bijvoorbeeld reverse logistics of retail home delivery) in de stad van publieke instellingen en bij uitbreiding bedrijven (retail, horeca,…) zijn de secundaire doelgroep van dit distributiesysteem. We ontwikkelen een IT-dataplatform waar vervoerbewegingen in kaart gebracht worden van en naar de steden en hun bedrijven. Het gaat erom de lokale logistieke keten van het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de goederenstroom te beheersen en zo groene stadsdistributie voordeliger en populairder te maken. Een IT-dataplatform geeft inzicht waar en wanneer de goederen er moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat een voertuig door bundeling van bestelde goederen volgeladen naar de steden vertrekt. Deze ”voertuigen” kunnen ook autonome shuttles, fietskoeriers, het OV of particulieren zijn.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

stad Hasselt
stad Hasselt
Smart Cities Vlaanderen
Smart Cities Vlaanderen
Smart Cities Vlaanderen is een door de Vlaamse Overheid erkende cluster van bedrijven die beschikken over een aanbod van producten en diensten om de vraag naar smart city oplossingen vanuit de overheden te kunnen invullen.

Kandidaat partners:

UHasselt
UHasselt
Innovatiesteunpunt
Innovatiesteunpunt
In een constant veranderende wereld helpt het Innovatiesteunpunt landbouwbedrijven snel in te spelen op de nieuwste technologische innovaties, maatschappelijke en economische evoluties. Wij begeleiden land- en tuinbouwers bij het inslaan van een nieuwe richting en bij het innoveren van hun bedrijf.
Carrymate bv
Carrymate bv
Carrymate bv heeft samen met een Vlaams bedrijf in een EU project een innovatie uitgewerkt rond binnenstads logistiek (vooral voor middelzware ladingen zoals machines voor groendiensten en bouwsector): kantel trailers en camionettes die tot op de grond kunnen zakken zonder tailgate lift.
e-llis
e-llis
e-llis is een onafhankelijke, non-asset based specialist die klantgerichte supply chains ontwerpt, regisseert en optimaliseert.
VIL vzw
VIL vzw
VIL is de speerpuntcluster voor logistiek en vertegenwoordigt meer dan 600 bedrijven. VIL heeft uitgebreide ervaring met collectieve onderzoeksprojecten en disseminatie van de resultaten. Thema's: Green Supply Chains, Last Mile, Digitale Transformatie en Hinterlandconnectie.

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden