Terug naar het overzicht

Duurzame landbouw met hoge toegevoegde waarde

Innovatie als motor voor een hogere toegevoegde waarde

In het verleden spitsten onderzoek en ontwikkeling in de landbouwsector zich vaak toe op het verhogen van de kwantiteit van de oogst. Landbouw stuitte echter steeds meer op ecologische grenzen, klimaatdoelstellingen en schaarste aan landbouwgrond. Tegelijkertijd dienen zich nieuwe opportuniteiten aan zoals verticale landbouw, nieuwe gewassen zoals medicinale cannabis, nieuwe afzetmarkten en de toenemende aandacht voor de korte keten.

De Limburgse landbouwsector moet daarom meer inzetten op producten met een hoge toegevoegde waarde en een hogere directe en/of indirecte tewerkstelling. Demonstratie- en pilootprojecten, voortbouwend op de reeds opgedane ervaringen en inspelend op de specifieke opportuniteiten in Limburg, versnellen de transformatie naar een duurzame (people, planet, prosperity en participation) landbouw.

Kandidaat partners voor dit project:

Kandidaat lead partners

Provincie Limburg – directie Ondernemen
Provincie Limburg – directie Ondernemen

Kandidaat partners:

Boerenbond
Boerenbond
AGROPOLIS
AGROPOLIS
Bedrijventerrein én incubator voor innovatieve land- en tuinbouw.
UHasselt
UHasselt
Innovatiesteunpunt
Innovatiesteunpunt
In een constant veranderende wereld helpt het Innovatiesteunpunt landbouwbedrijven snel in te spelen op de nieuwste technologische innovaties, maatschappelijke en economische evoluties. Wij begeleiden land- en tuinbouwers bij het inslaan van een nieuwe richting en bij het innoveren van hun bedrijf.
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw (PVL) is als praktijkcentrum actief in praktijkgerichte innovatie, onderzoek en vorming in de veehouderij.
PIBO-Campus vzw
PIBO-Campus vzw
PIBO-campus vzw is dé Limburgse onderzoeksreferentie voor de akkerbouw waar door middel van kwalitatieve, toekomstgerichte praktijk- en demoproeven kennis wordt ontwikkeld en gedemonstreerd voor de moderne akkerbouwer.
S.M.C.S.
S.M.C.S.
Wijnbouwbedrijf gelegen in Borgloon / Haspengouw
SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen)
SCV Limburg (Senior Consultants Vlaanderen)
SCV Limburg is afdeling van Senior Consultants Vlaanderen vzw. De consultants hebben management ervaring in alle types organisaties. Expertise gaat over: marketing/sales , bedrijfsorganisatie, digitalisering, productiemgmt, Ook zijn ze actief in circulaire economie, e-marketing, industrie 4.0
Steunpunt Korte Keten
Steunpunt Korte Keten
Steunpunt Korte Keten faciliteert land- en tuinbouwers rond vraagstukken met betrekking tot verwerking & verkoop.
De Winning - Talea
De Winning - Talea
De Winning clustert vzw's in de sociale economie en coöperatieve vennootschappen in duurzaam ondernemen. We zijn actief in de sectoren natuur & groen en korte keten landbouw & voeding. Vanuit 5 vestigingen (4 in Limburg en 1 in Vlaams-Brabant) stellen we ongeveer 450 medewerkers aan het werk.
Stad Sint-Truiden
Stad Sint-Truiden
De Stad Sint-Truiden zet als hoofdstad van Haspengouw in op levenskwaliteit en innovatie voor haar bewoners en bezoekers.
pcfruit
pcfruit
pcfruit is het kennis- en onderzoekscentrum voor de fruitteelt.
CIAGO Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen c/o pcfruit
CIAGO Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen c/o pcfruit
Nieuw adviescentrum voor de Limburgse food en food tech. Biedt aspirant-ondernemers en bestaande ondernemers - zowel starters, scale-ups als bestaande producenten - begeleiding ovv business development, innovatie&ontwikkeling. Aanjager van nieuwe ideeën van bedrijvigheid in de Provincie Limburg.
Regionaal Landschap Kempen en Maasland
Regionaal Landschap Kempen en Maasland
Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) werkt op het snijvlak van landschap, natuur, erfgoed en duurzaam toerisme. RLKM zit achter drie gebiedsontwikkelingen: Nationaal Park Hoge Kempen, GrensPark Kempen~Broek en RivierPark Maasvallei. De laatste twee worden grensoverschrijdend ontwikkeld (NL)

Kandidaat partner?

Stel je vrijblijvend kandidaat als mogelijke lead partner of meewerkende partner en kom zo in contact met andere geïnteresseerde organisaties. Ga de uitdaging aan om de strategie en inspiratie te vertalen in een concreet plan voor de Limburgse economie.

Type partner
Je wilt graag het voortouw nemen in dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden
Je wilt meedenken aan dit project. Aanmelden als partners is volledig vrijblijvend. Hier zijn geen verplichtingen aan verbonden